Przepisy Nigelli Lawson

NIGELLA LAWSON

Nigella Lawson−słynna na cały świat angielska mistrzyni kuchni. Miłość do gotowania wyniosła z domu, rozwijając ją w swoisty talent, który stał się jej sposobem na życie.
Zaczynała jako dziennikarka, redagując rubryki kulinarne w magazynach takich jak "The Spectator" czy "Vogue", by później stać się twórczynią wielu programów telewizyjnych.
"Nigellissima" to jedna z jej najnowszych książek− wcześniejsze tytuły, takie jak :


− "How to Eat: The Pleasures and Principles of Good Food" ,
− "How to Be a Domestic Goddess. Baking and The Art of Comfort Cooking" ,
− "Nigella Gryzie", ( ang. "Nigella Bites" ),
− "Lato w kuchni przez okrągły rok", ( ang. "Forever Summer" ) ,
− "Feast. Food that celebrates life" i
− "Nigella Ekspresowo", ( ang."Nigella Express" ) ,
− "Nigella Świątecznie"
− "Kuchnia. Przepisy z Serca Domu"


stały się światowymi bestsellerami, zjednując swojej autorce wielu wielbicieli.
Ostatnie z nich, w Polsce znane pod tytułami "Nigella gryzie", "Lato w kuchni przez okragły rok" i "Nigella Ekspresowo" czy "Nigella Świątecznie", to efekt cyklu programów kulinarnych, transmitowanych u nas za pośrednictwem kanału TVN Style.

Piękna, czarująca, inteligentna, a do tego wspaniale gotuje. Nazywana boginią, choć sama zarzeka się, że do ideału jej daleko.
Nigella Lawson kocha gotować a tysiące telewidzów kocha oglądać ją w kuchni.

Nigella Lawson urodziła się w 1960 roku. Imię dostała po swoim ojcu Nigellu Lawsonie. Matka Nigelli Vanessa Salmon pochodziła z żydowskiej rodziny, właścicieli sieci restauracji i sklepów.

Potrawy jakie jadano w domu Nigelli były odmienne od tych, jakie znali jej rówieśnicy. W domu jadło się hummus, lazanię, a jej babcia przyrządzała móżdżki z kaparami. Były to dania dość egzotyczne. Jej dzieciństwo nie należało jednak do najszczęśliwszych. Ojciec skupiony był przede wszystkim na swojej karierze. Nie poświęcał zbyt dużo uwagi swoim dzieciom. Kiedy Nigella miała 19 lat jej rodzice rozwiedli się.

Po studiach na Oxfordzie Nigella, zaczęła szukać pracy. Chciała być krytykiem kulinarnym. Początki jej kariery były dość trudne. Została dziennikarką, pisała o literaturze. Później także o kuchni. Wyszła za mąż za Johna Diamodna. Ma z nim dwójkę dzieci Bruna i Cosminę. John zachorował na raka przełyku. Długo walczył z chorobą, zmarł w 2000 roku. W 2003 roku Nigella wyszła ponownie za mąż za Charlesa Saatchi'ego, który jest współwłaścicielem najlepszej agencji reklamowej na świecie Saatchi&Saatchi.

Jedzenie Nigella kochała od zawsze. Gotowanie ją relaksowało. Jej pierwszy mąż zauważył jak wspaniale jej to wychodzi i że czerpie z przyrządzania potraw ogromną radość. Pewnego dnia zaprosił na kolację Eda Victora, słynnego agenta literackiego. Ed był zachwycony tym jak Nigella potrafi opowiadać o przyrządzanych potrawach i poprosił, aby napisała mu o tym książkę. John bardzo wspierał Nigellę, to on pomógł jej uwierzyć w siebie. Dziś trudno to sobie wyobrazić, ale niegdyś była ona bardzo zamkniętą w sobie i nieśmiałą osobą.

Pierwsza książka "How to eat" czyli "Jak jeść" uznana została jako lektura obowiązkowa dla każdego. "Time out" napisał, że jeżeli masz kupić tylko jedną książę, to właśnie tę. Powstanie kolejnych książek było tylko kwestią czasu. Wydano ich już siedem.

Po pierwszej książce przyszedł czas na stworzenie programu telewizyjnego "Nigella bites" ("Nigella gryzie"). "Oglądanie, jak Nigella gotuje to jak obserwowanie preludium orgii"−tak napisano w "New York Times" o jej programach.
Skąd powodzenie tych programów? Wielu ceni ją za naturalność, bezpośredniość i zmysłowość. Są osoby, które ganią Nigellę za te zachowanie w kuchni. Ona sama jednak odżegnuję się od opinii, jakoby było to celowe. Po prostu gotowanie to intymna czynność, a poprzez nią pokazuję swoją radość życia. Bezceremonialnie oblizuje palce podczas przygotowywania potraw. I nigdy nie omieszka spróbować tego, co przed chwilą przyrządziła. Kiedy gotuje widać, że sprawia jej to ogromną frajdę.

Nazywają ją boginią, lecz sama nie uważa się za osobę idealną. Na co dzień nie maluje się, nie układa włosów. Najchętniej ubiera jeansy. Pomimo tego, że przesadnie nie dba o swój wygląd wybrano ją jako jedną z najpiękniejszych kobiet w Wielkiej Brytanii. Zajęła trzecie miejsce, choć niektórzy uważają, że powinna być na pierwszym. Bez ogródek przyznaje się do swojego bałaganiarstwa i lenistwa. Zresztą uważa, że bałaganiarze lepiej gotują, bo nie trzymają się sztywno przepisu, są skorzy do eksperymentowania. I może właśnie ta jej zwykłość, naturalność sprawiła, że tak wielu pokochało jej programy i nią samą. Dziennikarze także za nią przepadają, bo zawsze gotuje dla nich obiady. I jak tu jej nie lubić?

Jej książki i programy telewizyjne odniosły ogromny sukces i uczyniły z niej kulinarną gwiazdę. Ale ona nie czuje się ani gwiazdą, ani kimś kto wyznacza "kulinarne trendy". Ona po prostu kocha gotować.

Każda potrawa w kuchni Nigelli ma swoją historię−to stwierdzenie doskonale określające sposób pisania Nigelli Lawson. Gotując, jedząc i częstując swoimi potrawami bliskich i przyjaciół przywołujemy wspomnienia−chwil dzieciństwa, restauracji, w których bywaliśmy, miejsc, jakie odwiedziliśmy, poznanych ludzi, a nawet− przeczytanych kiedyś książek.
Gotowanie nie jest więc czynnością zwyczajną i, jak twierdzi autorka książki "Lato w kuchni przez okrągły rok" "(...) nie polega jedynie na postawieniu czegoś na ogniu, kolejności działań i metodzie, ale na transformacji produktów, mającej bardziej intymne zabarwienie. Każdy podczas gotowania wkłada w tę czynność i w gotowe już danie część samego siebie".

Kierując się radami Nigelli, bez trudu przyrządzimy zachwycające już samymi nazwami przystawki−gorące oraz zimne, ryby i owocami morza, doskonałe zupy, pyszne dania z ryżu i makaronu. Miłośnicy mięs także znajda tu coś dla siebie. Nie zabraknie również słodkości−lody, sorbety, torty, desery, które rozjaśnią nawet najbardziej deszczowy jesienny dzień.

Jeśli chcemy poznać radość gotowania, kierujmy się mottem Nigelli Lawson−"Robię zakupy i gotuję w zasadzie tak, jak jem−z zachłannym konformizmem".

Najważniejsze jest jednak to, by nie traktować gotowania jak przykrego obowiązku, lecz zawsze znajdować w tej czynności swoistą przyjemność. Jak twierdzi Nigella−"Chodzi o to, by nie robić z siebie niewolnicy stojącej w upalny dzień nad gorącą kuchenką".
Wszystkie zgromadzone przez nią przepisy, opatrzone dokładnymi wskazówkami, są łatwe do wykonania nawet dla początkującego, niewprawnego kucharza. Podając je nam, autorka uchyla drzwi swojej kuchni, w myśl wyznawanej przez siebie zasady, że "Sztuka gotowania nie polega na pełnym podejrzliwości ukrywaniu tajemnic, ale na dzieleniu się nimi, przekazywaniu dalej, niemal plotkarskim rozprzestrzenianiu sposobów i sztuczek".

Copyright © 2009 by nigellalawson.pl | All rights reserved. | Design by Misiek