Przepisy Nigelli Lawson

SŁOWNICZEK

CHLEBEK NAAN

To płaski chleb drożdżowy z białej m±ki pochodzenia ¶rodkowoazjatyckiego, w kształcie dużej kropli, pieczony na gor±cym blacie specjalnego pieca−tandoor. Pod t± nazw± znany obecnie od Turkiestanu poprzez Indie aż po Birmę. W Indiach popularny przede wszystkim w kuchni kaszmirskiej. Podawany z dodatkiem czosnku, sezamu, cebuli, warzyw, jagnięciny, sera i bakalii. Serwowany razem z wieloma potrawami kuchni indyjskiej.

PRZEPIS NA CHLEBEK NAAN:

Składniki:
500g m±ki
300ml mleka
2 łyżeczki suszonych lub 15g ¶wieżych drożdży
2 łyżeczki czarnuszki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 jajko, roztrzepane
2 łyżki oleju
200ml gęstego jogurtu naturalnego

Wykonanie:

M±kę przesiać do dużej miski, w ¶rodku zrobić zagłębienie. W rondlu ustawionym na małym ogniu podgrzać mleko do temp. pokojowej. Jeżeli do przygotowania chlebka używamy ¶wieżych drożdży, należy je wymieszać z odrobin± m±ki oraz mleka i odstawić na bok, żeby urosły.

Do m±ki dodać drożdże, czarnuszkę, proszek do pieczenia oraz sól. W drugiej misce wymieszać jaja, olej i jogurt, cało¶ć przelać do m±ki wraz z 250ml mleka i dobrze wymieszać. Jeżeli ciasto wyda wam się zbyt suche, dolejcie pozostałe 50ml mleka. Następnie ciasto przełożyć na oprószony m±k± blat i ugniatać przez 5 minut, aż będzie elstyczne i gładkie. Na koniec włożyć do posmarowanej olejem miski, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu, do wyro¶nięcia, co potrwa nawet kilka godzin.

Piekarnik rozgrzać do temp. 200 C. Na dnie piekarnika ustawić blachę wypełnion± wod±, aby utrzymać odpowiedni± wilgotno¶ć; dzięki temu chlebek nie będzie wysychał.

Wyro¶nięte ciasto przekłuć, przez chwilę ugniatać, następnie podzielić na dziesięć porcji. Każd± formować palcami, nadaj±c jej kształt łzy. Chlebki układać na posmarowanej tłuszczem lasze. Piec na najwyższej półce piekarnika 7 minut, przewrócić na drug± stronę i piec 5 minut. Jeżeli blacha jest do¶ć duża, można piec dwa chlebki jednocze¶nie. Po wyjęciu z piekarnika przykryć ¶ciereczk± i połozyc w ciepłym miejscu.

Podobnie postępować z pozostałymi poracjami ciasta. Naan można piec tylko na najwyższej półce, a jeżeli woda z blaszki ustawionej na dnie odparuje, należy j± uzupełnić.

¬ródło: Szczypta smaku... Indie

¬ródło zdjęcia: Delhi Bites

Indeks haseł

Copyright © 2009 by nigellalawson.pl | All rights reserved. | Design by Misiek