Przepisy Nigelli Lawson

GRECKI GULASZ JAGNIĘCY

Przepisy -> Zupy -> Grecki gulasz jagnięcy Drukuj

Długo zastanawiałam się czy zamieścić ten przepis na stronie, ponieważ mam wątpliwości ,co do jego zgodności z orginałem (przepisem Nigelli). Został on spisany przeze mnie na jakimś skrawku papieru, którejś leniwej niedzieli, spędzonej przed tv, na oglądaniu programu Nigelli i zapomniany. Odgrzebałam go całkiem przypadkiem, szukając pomysłu na obiad i tak, o to któregoś dnia na stole pojawił się on. Wspaniały cudownie rozgrzewający i sycący gulaszu jagnięcy z cudownie słoną fetą. Po prostu palce lizać. Mam nadzieje, że podbije on Wasze serca, tak jak i moje.

Składniki

  • 4 łyżki stołowe oliwy
  • 1 kg mięsa jagnięcego, pokrojonego w kostki 4cm
  • 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
  • sól do smaku
  • 4 ząbki czosnku, zmiksowanego
  • 2 łodygi selera naciowego, zmiksowanego
  • liście z 4 gałązek tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 3 liście laurowe
  • 4 marchewki, obrane i pokrojone w plasterki
  • 2 puszki pokrojonych pomidorów
  • 1 1/4szklanka bulionu (jagnięcego lub wołowego) lub wody
  • 1/2 litra białego, wytrawnego wina
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1/2 kg makaronu kolanka
  • ok. 33g sera feta
  • 2−3 łyżki stołowe posiekanej pietruszki, oregano i bazylii

Sposób przyrządzenia

Nastaw piekarnik na ok. 160 C

Do dużego garnka wlej 3 łyżki stołowe oliwy. Partiami podsmaż mięso i przełóż na talerz.

Do garnka dolej więcej oliwy, jeśli jest taka potrzeba, następnie dodaj cebulę; posyp ją solą i gotuj aż będzie miękka i półprzezroczyste. W garnku umieść kolejne składniki: czosnek, seler, tymianek i oregano. Po kilku minutach smażenia odłóż połowę mikstury do miseczki.

Do garnka dodaj mięso, polej wcześniej odłożoną połową mieszaniny cebuli i selera, dodaj liście laurowe, marchew, pomidory, bulion i wino. Płyn powinien przykryć mięso, jeśli jest go za mało dolej trochę wody. Całość doprowadź do wrzenia. Usuń powstałą pianę i zostaw garnek na dużym ogniu jeszcze przez 3 min. Po tym czasie przykryj naczynie i wstaw do piekarnika na 2h−2,5h lub gotuj na bardzo małym ogniu mieszając od czasu do czasu. Mięso powinno być miękkie. Jeśli chcesz, dopraw gulasz do smaku solą i pieprzem.

Jeśli nie jesz dania od razu, możesz wstawić gulasz do lodówki, pamiętaj tylko o tym by wyciągnąć je 1−2h przed gotowaniem. Podgrzej potrawę (na kuchence), pamiętając, że musi być bardzo gorąca. W między czasie wstaw makaron, gotuj kilka minut krócej niż trzeba. Odcedź go i szybko wrzuć do wrzącego gulaszu, upewnij się najpierw czy jest w nim dość soków, tak, aby przykryły makaron. Po kilku minutach, makaron powinien być gotowy.

Do miski wrzuć pokruszoną fetę, pietruszkę, oregano i bazylię. Pomieszaj i zostaw łyżkę, aby każdy mógł nasypać sobie mieszanki wedle uznania. Gulasz podaj w miskach do zupy.

UWAGI: Jeśli nie przepadacie za winnym smakiem w potrawach, lub danie mają jeść dzieci, wino można spokojnie zastąpić wodą. Co do gotowania makaronu, ja go dodaje w formie surowej w chwili kiedy mięso jest prawie miękkie i gotuje razem, w ten sposób ograniczam ilość brudnych naczyń :) Musicie pamiętać tylko o tym by ilość płynów była wystarczająca do ugotowania makaronu. Jeśli skorzystacie z tego sposobu gulasz należy gotować na gazie , a nie w piekarniku. Pamiętajcie o tym, że gotowanie to ma być świetna zabawa a nie męczarnia.
Jeśli nie możecie znaleźć jakiegoś składnika np. jagnięciny, nie uganiajcie się za nim po całym mieście, użyjcie w zamian innych, eksperymentujcie, a możecie być mile zaskoczeni wynikiem :)

Copyright © 2009 by nigellalawson.pl | All rights reserved. | Design by Misiek