Przepisy Nigelli Lawson

MUS CZEKOLADOWY − NIGELLA GRYZIE

Przepisy -> Pyszności -> Mus czekoladowy − Nigella Gryzie Drukuj

Nigella Lawson pisze: "Deser ten robi się śmiesznie łatwo, ale koniecznie trzeba go przygotować wcześniej. Cała praca sprowadza się do miksowania, później trzeba tylko rozlać mus do niewielkich pojemniczków i wstawić do lodówki, by stężał."

Składniki

  • 175g ciemnej czekolady (zawartość min. 70% kakao)
  • 150ml śmietany kremówki
  • 100ml pełnotłustego mleka
  • 1/4 łyżeczki ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego(lub nasiona wyskrobane z jednej rozciętej wzdłuż laski wanilii)
  • 1 jajko
  • 8 naczynek o pojemności 60ml

Sposób przyrządzenia

Czekoladę rozdrobnij w malakserze.

Podgrzej śmietanę i mleko, doprowadzając prawie do wrzenia, dodaj ekstrakt waniliowy (nasiona wanilii) i ziele angielskie, a potem wlej do czekolady. Odczekaj 30 sekund. Miksuj przez kolejne 30 sekund, następnie dodaj jajko i miksuj jeszcze 45 sekund.

Przelej do niewielkich naczyń, w których podasz mus. Wstaw do lodówki na 6 godzin (lub na całą noc). Tylko pamiętaj, żeby wyjąć przynajmniej 20 minut przed podaniem − jeżeli będzie zimny, nie poczujesz pełni kuszącego, jedwabistego smaku.

Z podanych składników otrzymasz 500ml musu − to wystarczająca ilość, by napełnić 8 niewielkich pojemników o objętości 60ml.

Copyright © 2009 by nigellalawson.pl | All rights reserved. | Design by Misiek