Przepisy Nigelli Lawson

SZYNKA W CHERRY COKE

Przepisy -> Mięsa -> Szynka w cherry coke Drukuj

Nigella Lawson pisze: "Po raz pierwszy zrobiłam szynkę w Coca−coli z czystej ciekawości. Słyszałam i czytałam o tym daniu, ale nie spodziewałam się, że będzie dobre. Tymczasem okazało się, że smakuje wspaniałe, a polubi je każdy, kto choć raz go spróbuje. "

Składniki

  • 2 kg szynka peklowana ( aby otrzymać szynkę peklowaną, należy surową szynkę natrzeć solą peklową − 40g soli peklowej na 2kg szynki i zostawić w lodówce na co najmniej 24h
  • 1 obrana i przekrojona na pół cebula
  • 2 litry Coca−Coli Cherry
  • −na glazurę:
  • ok. 16 goździków
  • 3−4 łyżki wiśniowego dżemu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczka czerwonego octu winnego

Sposób przyrządzenia

Umieść szynkę w garnku, skórą do dołu, dodaj cebulę i zalej colą. Zagotuj, zmniejsz ogień, nakryj pokrywką (ale nie całkiem szczelnie) i gotuj niecałe 2 1/2 godziny. Dokładny czas można ustalić, licząc godzinę gotowania na kilogram mięsa i pamiętając, że szynka będzie jeszcze pieczona w piekarniku.

Rozgrzej piekarnik do 230 C.

Gdy upłynie czas potrzebny na ugotowanie szynki, wyjmij ją z garnka (nie pozbywaj się wywaru z gotowania) i poczekaj − przed dalszą obróbką − aż szynka nieco wystygnie.

Usuń skórę z szynki, pozostawiając cienką warstwę tłuszczu. Skórę ponacinaj ostrym nożem w ukośną kratkę, wtykając w każdy romb goździk.

W rondlu umieść dżem, paprykę i czerwony ocet winny wymieszaj razem składniki i podgrzej na ogniu, do zagotowania. Gotuj do zredukowania się płynów, aż glazura będzie miała konsystencje syropu.

Szynkę umieść w brytfannie wyłożonej folią, pokryj ją przygotowaną glazurą. Piecz ok. 15minut, albo do czasu, gdy glazura się przyrumieni.

INNA PROPOZYCJA PODANIA:

Do gotowania szynki używamy zwykłej Coca−Coli −2 litrowa butelka.

Składniki

  • −na glazurę:
  • garść goździków
  • 1 czubatą łyżkę melasy (można zastąpić miodem)
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżeczki brązowego cukru

Sposób przyrządzenia

Po ugotowaniu szynki i usunięciu skóry, natnij szynkę ostrym nożem w ukośną kratkę, powtykaj w każdy romb goździki. Ostrożnie rozsmarowuj miód lub melasę, uważając by nie powypadały goździki. Wierz szynki delikatnie pokryj musztardą i brązowym cukrem. Piecz jak wyżej.

Jeżeli po ugotowaniu szynki zostawisz ją do całkowitego wystygnięcia, naszpikujesz ją goździkami i posmarujesz glazurą, a następnie włożysz do zimnego piekarnika. Ustaw temp. 180 C i piecz 30−40 minut, a następnie zwiększ temp. pod koniec pieczenia, o ile to będzie konieczne.

Copyright © 2009 by nigellalawson.pl | All rights reserved. | Design by Misiek