Przepisy Nigelli Lawson

PIECZONE PRZEPIÓRKI I PRZEKŁADANA SAŁATKA

Przepisy -> Mięsa -> Pieczone przepiórki i przekładana sałatka Drukuj

Składniki

  • sok z 1 cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 80ml oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1/2 łyżeczki suszonej mięty lub tymianku
  • 12 przepiórek
  • 1 główka sałaty rzymskiej, pociętej w paski
  • pęczek rzodkiewek, przeciętych na pół
  • 1/2 ogórka, obranego, bez pestek, pociętego na duże kawałki
  • 1 czerwona papryka, pocięta na duże kawałki
  • nasiona z 1/2 granatu
  • 2 łyżki drobno posiekanej świeżej mięty

Sposób przyrządzenia

Nastaw piekarnik na 220 C. W słoiku umieść sok z cytryny, sól, oliwę, miód i suszoną mięte, następnie zakręć słoik i wymieszaj porządnie jego zawartość.

Przepiórki umieść w brytfannie, polej je połową dressingu. Mięso piecz przez 30 minut; podczas ich pieczenia zacznij przygotowywać sałatkę.

W szklanej misce ułóż warstwami sałatę rzymską, rzodkiewkę, ogórka, czerwoną paprykę, ponownie sałatę i nasiona granatu. Każdą z warstw polej dressingiem. Wierzch sałatki posyp świeżą miętą.

Copyright © 2009 by nigellalawson.pl | All rights reserved. | Design by Misiek