Przepisy Nigelli Lawson

CHRUPIĄCA KACZKA

Przepisy -> Mięsa -> Chrupiąca kaczka Drukuj

Kaczka po pekińsku to jedno z popisowych dań chińskich, cenione na świecie: chrupka, brunatna skórka kaczki kontrastuje z cieniutkim plackiem, w który owinięta jest kaczka, a szczypiący smak szczypioru, łagodzi słodka pasta sojowa.

Składniki

Sposób przyrządzenia

Nastaw piekarnik na 170 C.
Odetnij niepotrzebny tłuszcz wokół jamy brzusznej kaczki, umieść ją w brytfannie i piecz 4 godziny.
Podkręć temp. w piekarniku na 220 C i piecz mięso jeszcze 30 minut. Albo jeśli tak Ci jest wygodniej pozostaw kaczkę na 5 1/2 godziny w piekarniku, przy 170 C.
Wyjmij naleśniki z opakowania i postępuj według instrukcji na opakowaniu.
Sos ze słoiczka przełóż do miski.
Potnij ogórka i cebulę dymkę w cienkie paseczki.
Kiedy kaczka jest upieczona wyjmij ją delikatnie z piekarnika przenieś na deskę i używając widelca oddziel mięso od kości. Postaw mięso na stół, razem z naleśnikami, ogórkiem , sosem i cebulką dymką. Tak by każdy mógł zrobić własne placki.

Copyright © 2009 by nigellalawson.pl | All rights reserved. | Design by Misiek