Przepisy Nigelli Lawson

ŚWIĄTECZNE CIASTECZKA CZEKOLADOWE

Przepisy -> Boże Narodzenie -> Świąteczne ciasteczka czekoladowe Drukuj

Nigella Lawson pisze: "Przepadam za tymi ciemnymi, grubymi placuszkami z czekoladowego ciasta, obficie zdobionymi świąteczną posypką. Mają w sobie coś szalenie radosnego, ale wygląd to jeszcze nie wszystko: bez trudu się je robi i zjada, cudownie rozpływają się w ustach. "

Składniki

  • ok. 24 ciasteczek
  • 250g miękkiego masła
  • 150g miałkiego cukru
  • 40g kakao
  • 300g mąki
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • − świąteczne przybranie
  • 2 łyżki kakao
  • 175g cukru pudru
  • 60ml wrzątku z czajnika
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • świąteczna posypka

Sposób przyrządzenia

Rozgrzej piekarnik do 170 C i wyłóż blachę papierem do pieczenia.

Utrzyj w misce masło z cukrem. Kiedy otrzymasz lekką, miękką, puszystą masę, dodaj 40g kakao, potem mąkę z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Albo jeśli wolisz, zmiksuj wszystkie składniki naraz w malakserze.

Ciasto jest bardzo miękkie i lepkie. Ciasteczka najłatwiej robi się w jednorazowych rękawiczkach lateksowych. Urwij więc kawałek ciasta wielkości dużego orzecha włoskiego, ukręć z niego kulę i spłaszcz na gruby placek. Ułóż krążki na blasze do pieczenia w odstępach; zwykle mieści się 12 sztuk.

Piecz każdą partię 15 minut; nawet jeśli ciastka nie wyglądają na wypieczone, dojdą w czasie stygnięcia. Mogą być lekko popękane na wierzchu.

Postaw blachę z ciastkami na chłodnej powierzchni na 15 minut, a następnie przełóż je na metalową kratkę z płachtą gazety pod spodem (będzie na nią spadać nadmiar przybrania).

Aby wykonać przybranie, zmieszaj kakao, cukier puder, wrzątek i ekstrakt waniliowy w małym rondlu na małym ogniu i mieszaj trzepaczką, aż składniki się połączą w jednolitą masę. Zdejmij z ognia i odstaw na 10 minut.

Gdy ciastka ostygną, polej wierzch każdego łyżką czekoladowej glazury − żeby przykleić do niej posypkę − rozprowadzając ją dnem łyżeczki. Po przygotowaniu sześciu ciastek ozdabiaj je kolorową posypką, póki polewa nie wyschnie. Do wyschniętego kakao "kleju" posypka nie przylgnie.

PRZY WCZEŚNIEJSZYM PRZYGOTOWANIU: Upiecz placek do 5 dni wcześniej. Ostudź i przechowuj w szczelnym pojemniku, przedzielone arkuszami pergaminu.

PRZY MROŻENIU: Zamrażaj upieczone ciastka w szczelnie zamykanych torebkach nawet na 3 miesiące. Rozmrażaj w temp. pokojowej.

UWAGI: Przygotowanie tych ciasteczek jest naprawdę proste i przyjemne. Ciasteczka te można piec przez cały rok, a od waszej inwencji twórczej zależy jaką posypkę użyjecie :)

Copyright © 2009 by nigellalawson.pl | All rights reserved. | Design by Misiek