Przepisy Nigelli Lawson

JADALNE OZDOBY NA CHOINKĘ

Przepisy -> Boże Narodzenie -> Jadalne ozdoby na choinkę Drukuj

Nigella Lawson pisze: "Nie obyłabym się bez nich w święta, a przynajmniej byłabym niepocieszona. Rytuały są ważne, żebyśmy sobie uświadomili znaczenie i sens ceremonii, a robiąc te pieprzowe, piernikowe jadalne ozdoby, dajemy z moimi dziećmi znak, że żbliża się czas Bożego Narodzenia. "

Składniki

  • 35−40 PIERNICZKÓW
  • CIASTA
  • 300g mąki i trochę do oprószenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1−2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • 100g miękkiego masła
  • 100g miałkiego brązowego cukru
  • 2 duże jajka, roztrzepane z 4 łyżkami płynnego miodu
  • LUKIER I DODATKI
  • 300g lukru z torebki
  • jadalne złote i srebrne kuleczki lub posypka
  • wstążeczki do zawieszania

Sposób przyrządzenia

Wyłóż 2 blachy pergaminem i nagrzej piekarnik do 170C.

Do malaksera wsyp mąkę, sól, proszek do pieczenia, cynamon, goździki oraz pieprz. W trakcie pracy mieszadła dodaj masło i cukier, a następnie powoli wlej jajka roztrzepane z miodem, ale jeśli składniki już się połączyły, nie wlewaj całej porcji.

Uformuj z ciasta dwa grube krążki, jeden zawiń w folię albo włóż do torebki na mrożonki i schowaj do lodówki, a z drugiego zrób ciastka.

Oprósz mąką stolnicę oraz krążek ciasta, rozwałkuj go na grubość ok. 5mm i powycinaj ozdoby wybranymi foremkami.

Rozwałkuj pozostałości i wytnij więcej ciasteczek, a skrawki odłóż na bok, starannie owiń folią i zabierz się za drugi krążek ciasta. Pozostałości obu krążków rozwałkuj i wycinaj ciastka, aż do zużycia całego ciasta.

Użyj jakiejś ostrej końcówki, żeby wyciąć otwór u góry każdego ciastka (będzie można przez nie przewlec wstążkę.)

Ułóż ciasteczka na wyłożonych papierem blachach i piecz ok. 20 minut. Trudno dostrzec, czy ciasteczka są upieczone. Będą gotowe, gdy stwardnieją od spodu. Przełóż je na metalową kratkę i odstaw do ostygnięcia.

Przygotuj lukier tak gęsty, żeby ledwie spływał z ciasteczka.

Starannie polukruj ostudzone ciasteczka, posługując się łyżeczką i posyp ozdobami. Kiedy lukier zaschnie, przewlecz tasiemkę przez otwór i zawieś pierniczki na choince.

PRZY WCZEŚNIEJSZYM PRZYGOTOWANIU: Upiecz ciasteczka tydzień wcześniej i przechowuj w hermetycznym pojemniku. Polukruj dzień przed zawieszeniem na choinkę, by miały dość czasu, żeby wyschnąć.

PRZY MROŻENIU: Surowe ciasto można mrozić do miesiąca. Rozmrażaj je przez noc w lodówce. Upieczone ciasteczka można zamrozić w torebkach z hermetycznym zamknięciem na 6 miesięcy.

Copyright © 2009 by nigellalawson.pl | All rights reserved. | Design by Misiek