Przepisy Nigelli Lawson

CIASTECZKA Z ŻURAWINĄ I BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Przepisy -> Boże Narodzenie -> Ciasteczka z żurawiną i białą czekoladą Drukuj

Ciastka te są pyszne, zdrowe, a do tego jeszcze kryją się w nich wspaniałe dodatki. Lekko kwaśna żurawina, która idealnie równoważy słodycz białej czekolady, oraz płatki dzięki, którym nasze wypieki są ciągnące w środku. Czy może być coś lepszego :)

Składniki

  • 150g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 75g płatków owsianych (nie błyskawicznych)
  • 125g miękkiego nie solonego masła
  • 75g ciemnego cukru trzcinowego
  • 100g miałkiego cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 75g suszonej żurawiny
  • 50g grubo posiekanych orzechów pekan
  • 150g drażetek białej czekolady lub białej czekolady startej na tarce

Sposób przyrządzenia

W misce zmieszaj mąkę, proszek do pieczenia, płatki owsiane i sól. Zmiksuj masło i cukier (dwa rodzaje) na gładką masę. Dodaj jajko i wanilię.

Połącz obie masy , dodaj delikatnie mieszając białą czekoladę, żurawinę i orzechy. Wstaw ciasto do zamrażalnika na 10−15 minut.

Łyżką uformuj z ciasta małe kulki i ułóż je na papierze do pieczenia. Przyciśnij każdą porcję ciasta widelcem, żeby była płaska.

Piecz w temperaturze 180 C przez 15 minut, aż ciasteczka staną się złociste.

Poczekaj, aż ciasteczka wystygną (przez 5 minut), potem delikatnie zdejmij je z blachy.

Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.

  • Źródło zdjęcia: Internet - autor nieznany
Copyright © 2009 by nigellalawson.pl | All rights reserved. | Design by Misiek